Meubelbar

Wat is fabrieksesthetiek en wat heb ik eraan?

Geplaatst op

Dit is een vraag die je niet snel zult horen, maar het is wel een belangrijke vraag. We kennen de fabrieksesthetiek eigenlijk al best wel een tijdje, want deze komen we tegen in de industriële stijl die tegenwoordig de woonstijlen domineert. Dit is een esthetiek waarbij elementen uit de fabriek overgenomen worden in een residentieel interieur, zoals beton, staal en zelfs roestige objecten. Je zou dus kunnen zeggen dat objecten uit context van de fabriek gehaald worden en geplaatst in een huiselijke context. Toen men na de industriële revolutie overging van ambachtelijke arbeid, om producten te maken, naar een massaproductiesysteem, is de industriële stijl feitelijk geboren. Wat we nu als fabrieksobjecten kennen, zoals fabriekslampen en fabrieksstoelen, zijn toen ontstaan. 

Fabrieksobjecten in je woonkamer

De laatste jaren is het een populaire stijl en dit zal nog wel even aanhouden. Je moet niet gek op staan te kijken als je bijvoorbeeld een lamp of een klok uit een oude fabriek of scheepswerf tegenkomt bij je vrienden in het interieur. Er zijn zelfs brocantes of antiekwinkeltjes die deze zaken verkopen. De industriële stijl lijkt wel een anything goes-stijl te zijn waarbij, zo van ´als er maar roest aan zit.´ Maar dat is niet het geval. Een object moet wel goed in je interieur ‘vallen’ en toch ook een zekere esthetische waarde hebben. Die je natuurlijk zelf bepaalt. 

Postmoderne genoegens

Het is echt iets van de postmoderne tijd om objecten uit de fabriek in je interieur te plaatsen. Vroeger zou dit ondenkbaar zijn. Toen waren de verschillende contexten, zoals de industriële en de residentiële, gescheiden. Natuurlijk had je in het modernisme al wel de ontwerpen waarbij het huis als woonmachine werd gezien, bijvoorbeeld zoals in de ideeën over bouwkunst gepostuleerd door de Bauhaus, een stroming in de beeldende kunst en architectuur die ontstond in het begin van de vorige eeuw. Maar dan was het altijd nog een woning die ontworpen werd na modernistische inzichten. Dat laatste heeft dus niets van het nostalgische dat de industriële stijl kenmerkt als het gaat om objecten uit oude fabrieken. Juist het patina en dat deze objecten bezitten, is voor veel mensen aantrekkelijk. Misschien komt het omdat we in een postindustriële samenleving werken en wonen en dat veel van de zware industrie naar elders verhuisd is. 

De industriële stijl op de meubelboulevard versus authentiek design

Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden om aan geschikte objecten voor je industriële interieur te komen. Je kunt op de meubelboulevard rond gaan struinen. Dit zorgt ervoor dat je voor een schappelijk bedrag best wel snel iets leuk kan inrichten. Heel tof natuurlijk! Daarnaast is het een goed idee om langs brocantes in binnen- en buitenland te gaan. Daar vind je de authentieke dingen, zoals scheepslampen (natuurlijk ook industrieel, de zogenaamde maritieme esthetiek) en steigerhout. Ook wrakhout is een mooie optie. Al die dingen schuren een beetje qua stijl langs elkaar heen. Prima te combineren ook met je nieuwe meubels. De basis voor dit alles is volgens ons de gietvloer. Deze heeft de looks van een betonvloer, maar is veel makkelijker schoon te houden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden